test automation

Test automatisering

Waar begin je met test automatisering? Kleine stappen, want testautomatisering is een apart ontwikkel traject. Er zijn nogal wat misverstanden over testautomatisering: 'Alle testen kunnen geautomatiseerd worden', 'Testers moeten alles kunnen automatiseren', 'Testautomatisering is testen via de GUI', 'Testautomatisering zorgt ervoor dat er geen testers meer nodig zijn, hiermee besparen we een hoop kosten aan personeel', 'Testautomatisering zonder programmeren, iedereen kan het.'

Dit zijn een flink aantal valstrikken en wanneer men begint met het automatiseren van testen zonder hierbij eerst over een strategie na te denken leer je in ieder geval dat de genoemde stellingen grotendeels niet kloppen. Daarom is het goed om eerst te bekijken wat je wilt automatiseren (waar liggen de risico's) en hoe en waar je zaken wilt automatiseren (er zijn activiteiten die je niet kan automatiseren).

Grofweg gezegd kan je automatiseren op unit niveau, API niveau en op GUI niveau. Een goede strategie voor automatisering houdt rekening met testen op deze drie niveaus. ENaast automatische controles heb je ook nog 'monitoring tools' die goede analyses kunnen doen. En als je dit hebt besproken, dan is er nog de toolkeuze, wie doet wat en hoe gaan we dit in onze release straat integreren, hoe gaan we het onderhoud doen, hoe testen we de testsoftware zelf?

Veel vragen ie van tevoren al meegenomen moeten worden. Eenmaal goed ingericht en meegenomen met de dagelijkse activiteiten helpt dit enorm in de ondersteuning van de kwaliteit van systemen.